Tekstilde sürdürülebilir üretim dendiğinde sadece doğal elyaflardan üretilen sertifikalı iplerin kullanıldığı, çevreye olumsuz etkisi minimize olan ECOTEX, GOTS, EUROPEAN FLAX gibi sertifikalara sahip kumaşlardan üretim anlaşılmamalıdır. Sürdürülebilirlik aynı zamanda mümkün olduğu derecede geri dönüştürme işlemlerininde geliştirilmesidir. Her yıl kullanılmadığı için çöpe atılan giysi miktarının 50 milyon ton üzeri, denize ulaşan plastik atık miktarının 9 milyon tondur. Ve artmaktadır, 6 plastik şişeden yalnızca 1 tanesinin tekrar kullanılmak üzere dönüştürülebildiğini düşünürsek aslında dönüştürme işlemlerine yatırım sürdürülebilirliğe en büyük katkıyı sağlayacaktır.
Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için yapılan sürdürülebilirlik çalışmaları bir moda trendi ya da kişisel tercihlerden ziyada aslında bir zorunluluktur. Bu bilinçle UN GLOBAL COMPACT yani Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesine 145 ülkeden 12.000 imzacı katılmıştır. Bu sözleşme kurumsal sorumluluklar açısından ortak bir dil ve tüm işletmeler için rehbelik niteliğinde bir çerçeve sağlar.
Tekstilde Sürdürülebilir Üretim Açısından Organik Pamuk:
Dünya’da her yıl ortalama 100‐110 milyon ton elyaf kullanılıyor ve bu elyafın yüzde 25’e yakınını pamuk oluşturuyor. Organik olmayan pamuk üretiminde su kullanımı ve çevresel etki bakımından en zararlı tekstil elyaflarından biridir. Geleneksel pamuğun yetiştirilmesinde; genetiği değiştirilmiş tohumlar, yüksek miktarda su, toprak verimliliği ve insan sağlığı için zararlı pestisitler kullanılır. Su kıtlığı ve iklim krizi, Dünya Ekonomik Forumu’nun belirlediği en önemli küresel riskler arasında yer almaktadır. En büyük pamuk üreticisi Çin ve Hindistan ne yazıkki üretimin büyük çoğunluğunu bu şekilde gerçekleştirmektedir. Sektör, bu sorunlara çözüm olarak birçok farklı pamuk çeşidi geliştirse de sertifikalı organik pamuk sürdürülebilirlik yolunda en güvenilir seçenektir. Organik pamuk üretimi ilk kez Türkiye’de Avrupa dan gelen taleplere göre üretilmiş ancak istenilen düzeye ulaşmamıştır. Organik pamuk; pestisit kullanımını ortadan kaldırıp azot girdilerini azaltarak %94 daha az sera gazı emisyonuna neden olur, karbondioksiti atmosferden uzaklaştırır, su yollarını ve içme suyunu güvenli ve temiz tutar. Su kirliliğine etkisi, geleneksel pamuğa göre %98 oranında daha azdır.
Lenzing Selülozik Elyaflar:
Lenzing selülozik elyaflar, sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen ağaç hamurundan, çevreye duyarlı süreçlerle üretilir. Selüloz, biyolojik olarak parçalanabilir ve tamamen doğaya geri döner
Lenzing Group’un kullandığı ağaç hamurunun büyük kısmı FSC® veya PEFC ™ tarafından onaylanmıştır veya bu standartlara göre kontrol edilmektedir. Ayrıca, yaşam döngüleri boyunca yüksek çevre standartlarını karşıladıkları için AB Ecolabel sertifikasına sahiptir.
Bambu:
Sürdürülebilirlik dendiğinde bambu ilk sırada gelir, oldukça hızlı büyür ve benzer bitkilere göre daha fazla oksijen üretir. Pamuğun aksine herhangi bir böcek ilacı, kimyasal gübre veya aşırı sulamaya ihtiyaç duymaz. Kendi köklerinden tekrar yetişebildiği için her seferinde yeniden ekim yapılmasına gerek yoktur. Yetişmesi sırasında neredeyse hiçbir çevresel etkisi olmayan bambu, elyaf haline getirilirken çeşitli kimyasallara ihtiyaç duyar. Polyester kadar yoğun olmasa da bu kimyasal kullanımı, bambuyu sürdürülebilirlik yolunda olumsuz etkiler. Ancak pamuk ve polyesterle kıyaslandığında çok daha çevre dostu olması ve doğada çözünebilir yapısı sebebiyle tercih edilmelidir.
Sürdürülebilirlik Açısından Geri Dönüştürülmüş Polyester Kullanımı:
Tekstilde kullanılan hammaddenin neredeyse yarısı polyesterden üretilir, günümüzde ikamesi pek mümkün görünmemektedir, polyester bir petrol ürünü olduğundan yenilenebilir değildir, ancak geri dönüştürülmüş polyester hammadde olarak plastik şişe ve tekstil atıklarını kullanır. Yani doğayı kirleten doğal yollarla çözünmesi yüzlerce yıl süren plastiklerin üretime kazandırılması, ayrıca üretiminde daha az enerjiye ihtiyaç duyulması bakımından geri dönüştürülmüş polyester önemli bir sürdürülebilirlik materyalidir diyebiliriz.
Kaynak:tencel.com, plumemag.com, wikipedia
Levent Cad. Sülün Sok. No: 34 1. Levent, Istanbul
Tel : +90 212 283 3860/ 9 Hat