Kenevir. Kenevir, doğal olarak en çevre dostu kumaşlardan biridir ve aynı zamanda en eskisidir. (Columbia History of the World, insan endüstrisinin en eski kalıntılarının, M.Ö. 8000 yıllarına dayanan mezarlarda kenevir kumaş parçaları bulunmuştur.)
Kenevir lifi, en güçlü ve en dayanıklı doğal tekstil liflerinden biridir. Sadece güçlü olmakla kalmaz, aynı zamanda herhangi bir doğal elyafın en düşük uzama yüzdesinede sahiptir. Ayrıca kenevir, üstün yalıtım özellikleri sağlayan tüm liflerin en iyi ısı kapasitesi oranına sahiptir. Bir kumaş olarak kenevir, diğer doğal tekstillerin tüm sıcaklığını ve yumuşaklığını sağlar, hatta diğer malzemelerde nadiren bulunan üstün bir dayanıklılığa da sahiptir. Doğal organik kenevir lifi 'nefes alır' ve biyolojik olarak parçalanabilir. Diğer liflerle karıştırılan kenevir, her iki tekstilin de arzu edilen niteliklerini kolaylıkla bünyesinde barındırır. Kenevir doğal gücü ile birleştirildiğinde, pamuğun yumuşak esnekliği veya ipeğin pürüzsüz dokusu yepyeni bir moda tasarımı türü yaratır.
Yüzlerce kullanım alanı olan bir elyaf olan kenevir, kumaş üretiminde de kullanılmaktadır. Çin'de keşfedilen, 2000 yıldan daha eski olan en eski kağıt parçasının kenevirden yapıdığı biliniyor. 1883 yılına kadar dünyadaki tüm kağıtların %75 ila %90'ının kenevir lifinden yapıldığı tahmin ediliyor. Yani Gutenberg’in İncili (15. yüzyıl), Lewis Carroll'un Alice Harikalar Diyarında Kitabı (19. yüzyıl) ve bu tarihler arasındaki hemen hemen her şey eser kenevir kağıdına basıldı. Thomas Jefferson, Bağımsızlık Bildirgesi'nin ilk taslaklarını Hollanda'da üretilen kenevir kağıtlarına yazdı. Jefferson, endüstriyel bir ürün olarak kendi plantasyonunda kenevir yetiştirdi ve kurutulmuş sapı ABD Donanması'na donatma malzemesi olarak sattı. George Washington ayrıca cilt losyonu da dahil olmak üzere çeşitli ticari kullanımlar için lifli tohumu toplayarak kenevir yetiştirdi.
Kenevir tohumu besleyicidir ve diğer tüm kaynaklardan daha fazla esansiyel yağ asitleri içerir, tam protein bakımından soya fasulyesinden sonra ikinci sırada olsa da insan sindirim sistemi açısından ilk sıradadır, B vitaminleri yüksektir ve iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Besin olarak, sebzeli burgerler, salata sosları ve makarnalarda ve hayvanlar yemlerinde kullanılır.
Kozmetik üreticileri makyaj, cilt losyonları ve şampuanda kenevir yağı içerir. Avrupa'da kenevir, ev temizleyicilerinde daha sert kimyasallara doğal bir alternatif olarak kullanılmaktadır.
Kenevir, ağaçlardan daha hızlı ve kolay büyüyen yenilenebilir bir kaynaktır ve keneviri, ağaçların liyosel ve odun hamurlarından suni ipek gibi insan yapımı lif üretiminde kullanılması için onlarca yıl beklemekten daha uygun maliyetli hale getirir. Kenevir sapının kabuğu, dünyanın en uzun doğal yumuşak lifleri arasında yer alan ve selüloz açısından da zengin olan sak liflerini içerir. İç odunsu çekirdeğindeki selüloz ve hemi-selüloza hurd denir. Kenevir lifi, pamuk lifinden daha uzun, daha güçlü, daha emici ve daha yalıtkandır.
Kenevir, sürdürülebilir bir temelde, dönüm başına keresteden daha fazla kağıt hamuru üretir ve her kağıt kalitesi için kullanılabilir. Kenevir kağıdı üretimi atık su kirliliğini azaltabilir. Kenevir'in düşük lignin içeriği, hamurlaştırmada kullanılan asit ihtiyacını azaltır ve kremsi rengi, sert klor bileşikleri yerine çevre dostu ağartma sağlar. Daha az ağartma, daha az dioksin ve daha az kimyasal yan ürün ile sonuçlanır. Kenevir lifli kağıt bozulmaya karşı dayanıklıdır ve asitsiz bir işlem kullanıldığında eskidikçe sararma yapmaz. Kenevir kağıdı ayrıca ahşap bazlı kağıttan daha fazla geri dönüştürülebilir.
Kenevir mükemmel bir biyokütle yakıt üreticisidir ve kenevirdeki hidrokarbonlar, yakıt peletlerinden sıvı yakıtlara ve gaza kadar çok çeşitli biyokütle enerji kaynaklarına dönüştürülebilir. Biyo-yakıtların geliştirilmesi, fosil yakıt ve nükleer enerji tüketimimizi önemli ölçüde azaltabilir.
Kenevir organik olarak kolayca yetiştirilebilir, kenevir çoğunlukla herbisitler, mantar öldürücüler veya böcek ilaçları olmadan yetiştirilebildiği için ekonomik avantaja sahiptir.Hızlı büyümesinden dolayı ayrıca ot ayrıştırma gerektirmemesi bakım maliyetlerini de azaltır.
Çevre dostu kenevir çoğu toksik petrokimya ürününün yerini alabilir. Biyobozunur plastik ürünlerin üretiminde kenevir kullanmak için araştırmalar yapılmaktadır: bitki bazlı selofan, enjeksiyon kalıplı ürünler için kenevirle karıştırılmış geri dönüştürülmüş plastik ve yağdan yapılan reçineler sadece birkaç örnektir.
KENVİRİN KULLANIM ALANLARI
Kenevir, giyimden kağıda, inşaat malzemelerine, arabalara, yakıtlara, gıda ürünlerine ve çok daha fazlasına kadar çok geniş bir ürün yelpazesi üretmek için kullanılabilir. Bazı insanlar, soya fasulyesi, pamuk bitkisi ve Douglas Köknar ağacının faydasını tek bir yeşil pakette birleştirdiği için keneviri 30.000 kullanımlık bitki olarak adlandırır. Kenevir çevresel, yenilenebilir, yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir bir kaynaktır.
Levent Cad. Sülün Sok. No: 34 1. Levent, Istanbul
Tel : +90 212 283 3860/ 9 Hat