TEKSTİLDE HAMMADDE KRİZİ TIRMANIRKEN ORGANİK İPLİK TALEBİDE ARTIYOR
Küresel pandeminin etkileri 2021 de artan hammadde kriziyle birçok sektörde farklı önlemleri gündeme getirdi, tedarik zincirindeki aksamalar, konteynir krizi, artan navlun ücretleri, dünyanın en büyük organik pamuk üreticisi Hindistan’da yaşanan yolsuzluklar ve Çin’in Sincan bölgesindeki pamuk toplama politikasına tepkiler, avrupa giyim sanayisi ve H&M, Inditeks, Lacoste gibi dünya devi markaların Türk pamuğuna ilgisi yoğunlaşırken artan talep Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği gibi birçok birliğin çözüm arayışları Tarım Orman Bakanlığı’nı da harekete geçirdi.
Aydın Söke'de 200 çiftçinin 20 bin hektar alanda organik pamuk üretmesini sağlayacak:
TGSD ve Bakanlığın ortak projesi kapsamında TGSD Başkanı Ramazan Kaya “Tarım ve Orman Bakanlığı ile beraber sözleşmeli organik pamuk tarım modeli ile ilgili bir çalışma başlattık. Bizim destek verdiğimiz proje Aydın İl Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Çalıştığımız ihracatçı firmalardan güç alarak Aydın’ın Söke bölgesinde 20 bin hektarlık ekilen pamuk alanını organik pamuk alanına çeviriyoruz. Tarım Bakanlığı da fidan ve birtakım destekler veriyor. Alanı organik tarım alanına çevirmek için 200’e yakın çiftçi ile çalışılıyor. Türkiye’den ciddi alım yapan ABD’li ve AB’li müşteriler alım garantisi veriyor. Bu 20 bin hektarlık ekilen alanı organiğe geçireceğiz ancak burada 3 yıllık bir geçiş dönemi var. Müşteriler ara geçiş ürününü de alacak. Onu da Control Union’dan belgeli IC2 pamuk olarak alacaklar. Dördüncü yılda organik pamuk üretimine geçilmiş olacak. 20 bin hektarda 5 bin ton civarında verim bekleniyor” dedi.
Kaya, “Zaten çalıştığımız birçok marka sürdürülebilirlik esaslarında organik tarım ve iyi pamuk uygulamaları ile birlikte izlenebilir elyaf uygulamalarına geçtiler. Sadece organik olarak bakmamak lazım, izlenebilirliği de organize ediyoruz burada. Yani ürünün hangi tohumla, hangi tarlada, hangi çiftçi tarafından, hangi iplik fabrikasında üretildiğine dair bilgileri içeren bir üretim zinciri oluşturuyoruz” diye konuştu.
Dünyada 19 ülkede üretilen organik pamuğun yüzde 90’ından fazlası 5 ülkede üretiliyor. Dünyada yıllık 240 bin ton civarında organik pamuk üretilirken, Türkiye 23 bin ton civarı pamuk üretimi ile dördüncü sırada yer alıyor. olan Hindistan’da sahte belgelerle organik olmayan pamuk organikmiş gibi piyasaya sürülmüş, Çin’de ise Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde pamuk toplama politikaları eleştirilere yol açmıştı. Bu nedenle Burberry, Adidas, Nike, New Balance ve H&M gibi birçok ünlü marka, Sincan bölgesinde yetiştirilen pamuğu satın almayı bırakacağını açıklamıştı.
Örme Sanayicileri Derneği Başkanı Fikri Kurt, “mart ayına kadar hammadde ile ilgili çok fazla sıkıntı yaşadık. Bu dönemde hammaddeye erişmekte zorluk yaşayan birçok şirketin, yatırım için düğmeye bastı. 60’a yakın firma iplik fabrikası kurmak için başvuruda bulundu. Örme sektöründe ise geçen yıl, işlerin yoğunluğundan dolayı 2 bin 700 örme makinesi siparişi verildi. Bunun bin 700’ü de teslim alındı” dedi.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, yaklaşık 5 milyon ton iplik üretim kapasitesine sahip olan Türk tekstil sektöründe, son altı ayda büyük ölçekte iplik yatırımlarının devreye alındığının altını çizdi. Çok sayıda firmanın yatırıma giriştiğini söyleyen Öksüz Aynı zamanda Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı. Kipaşın günlük ilave 150 ton kapasiteli pamuk ipliği tesisi için 50 milyon Euro tutarlı bir yatırımı Kahramanmaraş’ta gerçekleştireceklerini ve yatırım önümüzdeki yıl devreye alınacağını” söyledi.
Eylül ayında Migiboy’un açıkladığı 200 milyon dolarlık yatırımın ardından, Güney Koreli Hyosung harekete geçti. Cumhuriyet tarihinin en büyük direkt yatırımlarından biri için hazırlıklarını sürdürüyor. Yeni bir arazi üzerine hem elastan iplik hem de polyester olmak üzere 2 farklı yatırım planlayan şirket, elastan iplik yatırımı ile ilgili olarak 500 milyon dolarlık yatırım bütçesi planladı.
Hem Sanayi Bakanlığı hem de Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile görüşmelerini sürdüren Hyosung İstanbul Tekstil, söz konusu yatırım için Tekirdağ, Bursa, Adana ve Edirne olmak üzere 4 bölge üzerinde yoğunlaştı. Bu yatırıma ek olarak Tekirdağ’da bulunan mevcut tesislerinde de 80 milyon dolarlık yeni hat yatırımı yapacak olan Hyosung İstanbul Tekstil, iki yatırım ile birlikte 580 olan istihdamını bin 500’e, 355 milyon dolar olan gelirini de 2 milyar dolara yaklaştırmayı hedefliyor. 2022 mart ayında başlanması planlanan yatırımın 1,5 yılda tamamlanması bekleniyor.
2021’de Rize’de verilen kenevir ipi dokumacılığı eğitimleri sonrası 6 üretici 5 dekar alanda kenevir üretimine başladı. Kenevirlerden bitkisel liflere sahip iplikler üretilerek, sağlıklı ve özel dokuma kumaşlar elde edilecek.
Levent Cad. Sülün Sok. No: 34 1. Levent, Istanbul
Tel : +90 212 283 3860/ 9 Hat