Kumaş Çeşitleri ve PFD Kumaş
Kumaş üretimi, en eski teknolojilerden biridir. Kumaş yapmak için ilk gereksinim, öncelikle eğirme yoluyla ipliğin yapılabileceği bir lif kaynağıdır. İplik, örülerek veya dokunarak işlenir, bu da ipliği kumaşa dönüştürür.
Kumaş türleri üretiminde kullanılan elyafların doğal ve sentetik oluşu ve üretim sürecinde dokuma ya da örme oluşuna göre ayrılır. Dokuma kumaşlar, bir tezgâhta yatay ve dikey olarak birbirine geçen iki parça iplikten oluşur. İplik 45 derecelik bir açıyla çalıştığı için kumaş esnemez ve genellikle örgü kumaşlardan daha gergin ve sağlamdır. Üç çeşit dokuma kumaş vardır: düz dokuma, saten dokuma ve dimi dokuma. Popüler dokuma kumaş örnekleri şifon, krep, kot, keten, saten ve ipektir.
Örgü kumaş ipliğin önemli ölçüde esnemesine izin veren, birbirine bağlı bir ilmek tasarımdan oluşur. Örme kumaşlar elastik olmaları ve şekil tutmaları ile bilinirler. İki tip örgü kumaş vardır: çözgülü örme ve atkılı örme. Popüler örgü kumaş örnekleri dantel, likra ve ağdır.
Dekorasyon için ipliğin veya dokunmuş malzemenin renklendirilmesi işlemi boyamadır. PFD (prepared for dyeing) Boyamaya hazır kumaştır. Optik beyazlatıcı eklenmemiş, kirli beyaz renktedir. Pamuk ipliği ile dikilir (böylece dikiş aynı renge boyanır).
Genel olarak PFD Kumaş için;
Söylenebilir.
Doğal pamuk, dokuma ve yıkamadan sonra, ekru veya kremin açık tonu gibi kirli beyaz bir renktir. Normalde kumaş boyanacaksa o noktada direk boyacıya gider. Ağartılmış kumaş olarak satılacaksa veya "beyaz" giysi haline getirilecekse, önce ağartılır, yıkanır, daha sonra genellikle optik beyazlatıcılarla işlemden geçirilir ve tekrar yıkanır. Optik beyazlatıcılar bir nevi beyaz boya gibidir. Teknik olarak "beyaz" boya diye bir şey olmasa da, optik beyazlatıcılar moleküler düzeyde, boyalarla aynı boşlukları kaplar. Bu nedenle, doğal, ağartılmamış kumaşların boyaları "beyaz" veya optik olarak beyazlatılmış kumaşlardan daha iyi sonuç verir.
Kısacası PFD kumaş diğerlerine göre en iyi boyama sonucu veren kumaştır. Boyamayı engelleyebilecek nişastalardan, pektinlerden veya aprelerden arındırılmıştır, yani boyamadan önce yıkanması veya ovalanması gerekmeyen kumaştır.
RTD (Ready to Dye) kumaş :
PFD ile RTD kumaşlar arasında boyandıktan sonra hiç bir fark görünmez. Optik beyazlatıcıların varlığı nedeniyle emilen boya miktarı pek anlaşılmaz.
Bununla birlikte, üretici ağartılmış, optik olarak beyazlatılmış kumaşları ve giysileri tercih ederler, bu nedenle kumaş beyaz bırakıldığında kirli beyaz görünmez.
Diğer kumaş türleri:
Şifon: Şifon, hafif pürüzlü bir his veren bükümlü iplikten yapılmış şeffaf, hafif, düz dokuma bir kumaştır. İplik genellikle ipek, naylon, polyester veya suni ipekten yapılır. Kolayca boyanabilir ve hafif, akıcı malzemesi nedeniyle genellikle gelinlik ve balo elbiseleri dahil eşarp, bluz ve elbiselerde görülür.
Pamuk : Dünyanın en popüler malzemesi olarak bilinen pamuk, hafif, yumuşak doğal bir kumaştır. Kabarık lif, çırçır adı verilen bir işlemle pamuk bitkisinin tohumlarından çıkarılır. Elyaf daha sonra dokunabileceği veya örülebileceği kumaşa döndürülür. Bu kumaş, rahatlığı, çok yönlülüğü ve dayanıklılığı nedeniyle çok tercih edilir. Hipoalerjeniktir ve iyi nefes alır, ancak çabuk kurumaz. Pamuk hemen hemen her tür giyside bulunabilir: gömlekler, elbiseler, iç çamaşırlar. Ancak kırışabilir ve küçülebilir.
Krep: Krep, kırışmayan, pürüzlü, engebeli bir yüzeye sahip hafif, bükümlü düz dokuma bir kumaştır. Genellikle pamuk, ipek, yün veya sentetik liflerden yapılır ve bu da onu çok yönlü bir kumaş yapar. Bu nedenle krep, genellikle lifinden sonra adlandırılır; örneğin krep ipek veya krep şifon. Krep, yumuşak, rahat ve işlenmesi kolay olduğu için takım elbise ve terzilikte sıklıkla kullanılır. Bluz, pantolon, eşarp, gömlek ve eteklerde de kullanılmaktadır.
Denim: Bir diğer kumaş türü ise denimdir. Denim, dolanmış pamuklu sarma ipliği ve beyaz pamuklu dolgu ipliğinden yapılmış dokuma pamuklu bir dimi kumaştır. Genellikle canlı dokusu, sağlamlığı, dayanıklılığı ve rahatlığı ile bilinir. Denim çoğunlukla mavi kot oluşturmak için indigo ile boyanır, ancak aynı zamanda ceket ve elbiseler için de kullanılır.
Dantel, ilmekli, bükümlü veya örme iplik veya iplikten yapılmış zarif, narin bir kumaştır. Başlangıçta ipek ve ketenden yapılmıştı, ancak dantel şimdi pamuk ipliği, yün veya sentetik elyaftan yapılıyor. Bağlamanın iki ana unsuru vardır: desen ve deseni bir arada tutan zemin kumaşı. Açık dokuma tasarımı ve ağ benzeri deseni oluşturmak zaman ve uzmanlık gerektirdiğinden, dantel lüks bir tekstil olarak kabul edilir. Yumuşak, şeffaf kumaş, gömleklerde ve geceliklerde bulunabilmesine rağmen, özellikle gelinlikler ve duvaklarda kıyafetleri vurgulamak veya süslemek için sıklıkla kullanılır.
Deri: İnekler, timsahlar, domuzlar ve kuzular dahil olmak üzere hayvan postlarından veya derilerinden yapıldığı için benzersiz bir kumaş türüdür. Kullanılan hayvana bağlı olarak deri, farklı tedavi teknikleri gerektirecektir. Deri, dayanıklı, kırışmaya dayanıklı ve şık olmasıyla bilinir. Süet, "et tarafı" dışa dönük ve yumuşak, kadifemsi bir yüzey oluşturmak için fırçalanmış bir tür deridir (genellikle kuzudan yapılır). Deri ve süet, soğuk havalarda vücudu sıcak tuttuğu için ceket, ayakkabı ve kemerlerde sıklıkla bulunur.
Keten: İnsanoğlunun bildiği en eski malzemelerden biri olan keten, doğal liflerden yapılan güçlü, hafif kumaş, pamuktan daha güçlü olan keten bitkisinden gelir. Keten emici, serin, pürüzsüz ve dayanıklıdır. Makinede yıkanabilir, ancak kolayca kırıştığı için düzenli ütülenmesi gerekir. Takım elbise, ceket, elbise, bluz ve pantolon gibi giysilerde kullanılabilse de, keten daha çok perde, masa örtüsü, çarşaf, peçete ve havlularda kullanılır.
Saten: Diğer kumaşların aksine saten elyaftan yapılmaz. Saten aslen ipekten yapılır günümüzde polyester, yün ve pamuktan üretilmektedir. Bu lüks kumaşın bir yüzü parlak, zarif ve kaygan, diğer yüzü mattır. Şık, pürüzsüz yüzeyi ve hafifliği ile dikkat çeken saten, genellikle gece ve gelinliklerde, iç çamaşırlarında, korselerde, bluzlarda, eteklerde, kabanlarda, dış giyimde ve ayakkabılarda kullanılır. Diğer kumaşlara destek olarak da kullanılabilir.
İpek : Dünyanın en lüks doğal kumaşı olarak bilinen ipek, yumuşak dokunuşlu ve ışıltılı görünüme sahip bir başka yumuşak, zarif kumaş seçeneğidir. İpek, Çin, Güney Asya ve Avrupa'da bulunan ipekböceği kozasından elde edilir. Temizlemesi zor ve kullanımı hassas olmasına rağmen en hipoalerjenik, dayanıklı, en güçlü doğal kumaştır. İpek daha çok gelinlik ve gece elbiselerinde, gömleklerde, takım elbiselerde, eteklerde, iç çamaşırlarında, kravatlarda ve eşarplarda kullanılır. En popüler iki tür Shantung ve Keşmir ipeğidir.
Sentetik: Sentetikler aslında birkaç kumaş türünü kapsar: naylon, polyester ve spandeks. Sentetikler, narin kumaşların aksine çekmez ve genellikle su bazlı lekelere karşı dirençlidir. Naylon, polimerlerden oluşan tamamen sentetik bir elyaftır. Gücü, esnekliği ve dayanıklılığı ile bilinir. Naylon ayrıca uzun ömürlüdür ve aşınma ve yıpranmayı giderir, bu nedenle ceketler ve parkalar dahil dış giyimde sıklıkla görülür. Polyester, petrokimyadan üretilen sentetik bir sentetik elyaf ve kumaştır. Polyester, güçlü, dayanıklı, kırışmaya ve leke tutmaz olmasına rağmen nefes almaz ve sıvıları iyi emmez. Bunun yerine nemi vücuttan uzaklaştırmak için tasarlanmıştır. Çoğu tişört, pantolon, etek ve spor giyim polyesterden yapılır.
Muhtemelen en popüler sentetik malzeme, poliüretandan yapılan elastandır. Lycra veya elastan olarak da bilinen spandeks, çeşitli elyaf türleri ile karıştırıldıktan sonra hafifliği, esnekliği ve mukavemeti ile bilinir. Bu rahat, vücuda oturan malzeme genellikle kot pantolon, çorap, elbise, spor giyim ve mayoda kullanılır.
Kadife: Zengin, gösterişli ve karmaşık üretim süreci nedeniyle lüks kumaştır. Bu ağır, parlak dokuma çözgü havlı kumaşın bir tarafında pürüzsüz hav etkisi vardır. Tekstilin kalitesi, hav tutamının yoğunluğu ve temel kumaşa sabitlenme şekli ile belirlenir. Kadife, pamuk, keten, serin, ipek, naylon veya polyesterden üretilebilir. Genellikle bluz, gömlek, kaban, etek, abiye ve dış giyimde kullanılır.
Yün: Bu doğal lif koyun, keçi, lama veya alpaka yapağısından elde edilir. Örme veya dokuma olabilir. Yün, vücudu sıcak tutmasına ve dayanıklı ve uzun ömürlü olmasına rağmen, genellikle tüylü ve kaşıntılı olduğu için not edilir. Ayrıca kırışmaz ve toza, aşınmaya ve yıpranmaya karşı dayanıklıdır. Bu kumaş elde yıkanması veya kuru temizleme yapılması gerektiğinden pahalıdır. Yün daha çok kazak, çorap ve eldivenlerde kullanılır. Yün türleri arasında tüvit, Cheviot kumaşı, kaşmir bulunur.
Yün: Bu doğal lif koyun, keçi, lama veya alpaka yapağısından elde edilir. Örme veya dokuma olabilir. Yün, vücudu sıcak tutmasına ve dayanıklı ve uzun ömürlü olmasına rağmen, genellikle tüylü ve kaşıntılı olduğu için not edilir. Ayrıca kırışmaz ve toza, aşınmaya ve yıpranmaya karşı dayanıklıdır. Bu kumaş elde yıkanması veya kuru temizleme yapılması gerektiğinden pahalıdır. Yün daha çok kazak, çorap ve eldivenlerde kullanılır. Yün türleri arasında tüvit, Cheviot kumaşı, kaşmir bulunur.
Kaynak: Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Dergisi - Aralık’19 Cilt:12 Sayı:2
Levent Cad. Sülün Sok. No: 34 1. Levent, Istanbul
Tel : +90 212 283 3860/ 9 Hat