Öncelikle kenevir üretimi tarlada pamuğa göre 50% daha az su ve kimyasal kullanarak büyüme özelliğine sahiptir. Yıllık bazda, 1 dönüm kenevir, 2 ila 3 dönüm pamuk kadar lif üretebilir. Bunun yanında kenevir elyafı pamuktan daha güçlü ve yumuşaktır, pamuktan iki kat daha uzun süre dayanır ve küflenmez.
Tekstil-Giyim Endüstrisi Bir Dönüşüm Yaşayacak mı?
Son yılllarda giyim/moda endüstrisindeki çeşitlilik ve giderek düşen fiyatlar dikkatinizi çekmiştir. Hepimizin gardrobunda ebeveynlerimize oranla 5 kat fazla kıyafet bulunuyor. Bu sizi iyi hissettiriyor olabilir ama zamanla hepimizin farkına varacağı "sürdürülebilirlik" noktasında sorunlar ortayaca çıkmaya başladı.
Elyaf ve Kenevir İplik Üretimi ve Türkiye Tekstil Sektöründeki İplik İhracatı
İplik, tekstil ve hammaddeleri sektörünün en önemli ürünlerinden ve dokuma kumaşlarından sonra en fazla ihracat gerçekleştirilen ürünüdür. Tekstil ve hammaddeleri ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %5 civarıdır. Tekstil ihracatında yer alan ürün gruplarının hacim büyüklüğüne göre 2019 ve 2020 ilk 4 aylık ihracat rakamları aşağıdaki gibi gerçekleşmiştir.
Kenevir ya da eski bilinen adıyla kendir Cannabaceae familyasına ait otsu bir bitki cinsidir. 50 cm'den 3 m'ye kadar büyüyebilmektedir. Cinsin gövde kısımı dik ve içi boş olup üzerleri dikenimsi tüylerle kaplıdır. Farklı fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip Cannabis indica, Cannabis sativa ve Cannabis ruderalis olmak üzere üç türü bulunur.
Keten en eski dokuma liflerinden biridir. Keten lifi, (linum usitatissimum), ketengiller familyasından keten cinsinin en yaygın türüdür. Keten lifi, bitkinin gövdesinden, sap kısmından elde edilir. Milattan önceki yüzyıllardan bu yana dokuma amaçlı kullanılan keten lifinin hikâyesine ilk olarak Mısır’da MÖ 4.yüzyılda rastlanır.
Koronavirüs salgınının küresel ölçekte olumsuz sonuçlarını başlıklar halinde incelersek...
Belirli uzunluk ve incelikte eğilip- bükülebilen tekstilin en küçük hammaddesine “lif'' denir. Tekstil endüstrisinde kullanılan liflerin en az 5mm. uzunluğunda olması gerekir. Lifler, doğal ve kimyasal lifler olmak üzere iki guruba ayrılır...
<Global Organic Textile Standarts (GOTS) yani global organik tekstil standartları, organik liflerden yapılan tekstil ürünleri için dünya çapında en önemli işleme standardıdır. GOTS Belgesinin amacı, çevresel ve toplumsal olarak sorumlu bir üretim anlayışıyla son tüketiciye güvenilir...
Osmanlı döneminde kenevir en önemli mahsüllerdendi, Samsun, Sinop, Kastamonu, Amasya, Çorum, Tokat, Yozgat, Ordu, Burdur, Urfa ve Malatya illerinde yaygın olarak yetiştirildi. Kenevir donanmada kullanılmasının yanı sıra evlerde kumaş, sicim, ip ve çuval yapımında da kullanılmıştır.
İnsan ömrünün yaklaşık %35 ini uyuyarak geçirir, hergün yatarken kullandığınız nevresim takımları, yorgan ya da yorgan kılıfları, yastık kılıfları vb. çarşafların nasıl üretildiğini, üretiminde kullanılan maddelerin insan sağlığına zararlı olup olmadığını biliyor musunuz ?
Dünya genelinde 2020 yaz aylarından itibaren yaşanan kademeli toparlanmanın giderek hızlı bir ekonomik büyümeye dönüştüğü görülmektedir. Buna bağlı olarak özellikle gelişmiş ülkelerde yılın ikinci yarısında hızlı ekonomik büyümeler beklenmektedir. Hızlı büyüme salgın ile ortaya çıkan kayıpları telafi edecektir.
Sürdürülebilirlik son yıllarda her alanda daha fazla duymaya başladığımız bir konu. Daha önce tekstil sektöründe sürdürülebilirlik , kenevir yetiştirmenin avantajları ve kullanım alanları, kenevir iplik ve tekstil sektekstil sektöründeki yeri, yazılarımızla değindiğimiz kenevirin stratejik önemi artıkça hükümetler araştırmalara destek veriyor, ayrılan fonlar artırılıyor. Sürdürülebilirlik.
Kenevir ve keten, uzun süredir var olan iki doğal elyaftır. Özellikler açısından birçok benzerlikleri olsa da bazı önemli farklılıkları da vardır. Bu makale, üretiminiz için hangisinin doğru olduğuna karar vermenize yardımcı olacak iki lifi ele alacağız.
Yüzlerce kullanım alanı olan bir elyaf olan kenevir, kumaş üretiminde de kullanılmaktadır. Çin'de keşfedilen, 2000 yıldan daha eski olan en eski kağıt parçasının kenevirden yapıdığı biliniyor. 1883 yılına kadar dünyadaki tüm kağıtların %75 ila %90'ının kenevir lifinden yapıldığı tahmin ediliyor.
Kenevir doğası gereği daha çevre dostudur ve gıda maddelerinden biyo-yakıtlara, inşaat malzemelerine, kağıt ürünlerine ve tekstillere kadar çok geniş bir ürün yelpazesi için kullanılabilir. Kenevir potansiyelini daha iyi anlamaya başladığımız için yeni kullanımlar sürekli olarak ortaya çıkıyor.
Kenevir bitkisinin sapını oluşturan uzun saksı lifi ipliklerinden gelir. Uzun sak lifleri, tekstil üretimi için en çok arzu edilenlerdir. Eğirilebilir ve ince, keten benzeri bir kumaşa dokunabilirler. Bu kumaş daha sonra tek başına veya pamuk, keten, ipek veya likra ve liyosel gibi suni liflerle karıştırılarak kullanılabilir.
Son yıllarda her sektörde hammadde krizi yaşanıyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, geçmiş dönemde tedarik sürecine ilişkin sektörün hammaddesi konumundaki elyaf fiyatlarındaki artışın tüm sektörü etkilediğini, sektörün en önemli hammadesi olan pamuğun 2020 yılı Mayıs ayında kilogram fiyatı 10 TL iken, 2021 yılı Mayıs ayında 18 liraya çıkarak %80 arttığını belirtti.
Dünya nüfusunun artış hızı, yerleşim alanlarının genişlemesi buna mukabil tarım alanlarının azalması, sadece tekstil sektöründe değil tüm sektörlerde sürdürülebilirlik politikalarının geliştirilmesini zorunlu kılıyor. Geçtiğimiz günlerde Sustainability Talks İstanbul, Zorlu PSM'de hibrit olarak düzenlendi. Konferansın bu yıl öne çıkan konu başlıkları
Moda ve hazır giyim endüstrisine yönelik sürdürülebilirlik eleştirileri artıyor. Hızlı modanın dünyamızın kaynaklarını israf ettiği, uzak coğrafyalarda yapılan üretimin ucuz emek sömürüsüne neden olduğu benzeri görüşlere, bu dönemde yeni beklentiler de eklendi. Tüketiciler giderek artan bir oranda kendi ülkelerinde üretilen, doğaya ve topluma saygılı giysiler talep ediyorlar.
Küresel pandeminin etkileri 2021 de artan hammadde kriziyle birçok sektörde farklı önlemleri gündeme getirdi, tedarik zincirindeki aksamalar, konteynir krizi, artan navlun ücretleri, dünyanın en büyük organik pamuk üreticisi Hindistan’da yaşanan yolsuzluklar ve Çin’in Sincan bölgesindeki pamuk toplama politikasına tepkiler, avrupa giyim sanayisi ve H&M, Inditeks, Lacoste gibi
2021 yılında pamuk girdi maliyetleri yaklaşık %80 arttı
Dünyada pamuk fiyatları %50-60 aralığında artış gösterirken Türkiye’deki artış daha yüksek
Sadece tekstil sektöründe değil günümüzde her türlü üretimin sürdürülebilir olması çalışmaları yaygınlaşıyor, iplik üretiminde ön terbiye, renklendirme, boya-baskı yöntemleri, bitim işlemleri, atık su yönetimi gibi tüm süreçlerin sürdürülebilirlik kapsamında düzenlenen kurallara uygun biçimde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Kumaş üretimi, en eski teknolojilerden biridir. Kumaş yapmak için ilk gereksinim, öncelikle eğirme yoluyla ipliğin yapılabileceği bir lif kaynağıdır. İplik, örülerek veya dokunarak işlenir, bu da ipliği kumaşa dönüştürür.
Kumaş kalitesi, lif mukavemeti ve ince iplik yoğunluğu ve büküm ve kumaş ağırlığı, kalınlığı gibi sayısız lif, iplik ve kumaş özelliklliği parametresi bulunur. Mukavemet, aşınma direnci, renk kusursuzluğu, buruşma direnci ve kullanılan tekstil kimyasallarının özellikleri de kumaş kalitesininin belirlenmesinde önemlidir.
Tablodan görüleceği üzere Türkiye’de keten yetiştiriciliği kısıtlı bir alanda kalmış ve kayda değer bir hasat elde edilememiştir. Keten lifinin uluslararası pazarlardaki durumuna bakıldığında üretim merkezi olan Avrupa, küresel lif keten menşeli ürünlerin imalinin % 80’ini sağlamaktadır.
Dünyada ilk defa Türkiye’de yapılmaya başlanan organik pamuk üretimi,ilk yıllarda yabancı firmaların talepleri doğrultusunda gelişmiş; izleyen yıllarda Türkiye’yi bu alanda söz sahibi ülkelerden biri haline getirmiştir. Türkiye, Hindistan’dan sonra dünyanın en büyük ikinci organik pamuk üreticisi konumundadır.
2021 yılında tekstil ve hazır giyim sektöründe pandemininde etkisiyle hammadde tedarik sıkıntısı baş göstermiş, AB ülkelerinde yerinde tedarik ve yakın coğrafyadan tedarik önem kazanmıştır. Bu durum tekstil ihracatının büyük kısmını AB ülkelerine yapan ülkemiz için bir avantaj oluşturmuştur.
Organik tekstil ürünü nedir? Türkiye’de organik tekstil ürünleri konusunda tüketici bilinci oluştu mu? organik tekstil ürünlerine talep var mı ya da tüketici davranışları nasıl? Tüketici davranışları tekstil ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin organik tekstil üretimini etkiliyor mu?
Konfeksiyon sanayisinde bir giysinin değerlendirilmesinde en önemli kriterlerden biri kumaşın kalitesidir. Yüksek kalitede kumaştan üretilmiş giysiler giyene konfor hissi verdiği gibi, yüksek kalite kumaşların dikimi kolaydır ve neredeyse hatasız giysi üretimi sağlar. İdeal kumaşın oluşumu kaliteli iplik ve dokuma ile alakalıdır. Kumaşın özellikleri...
Hayatımız boyunca kumaşlarla çevriliyiz, gündelik iş kıyafetleri, spor yaparken, uyurken, çocuklarımızı giydirirken farklı kumaş ve iplik türlerinden üretilmiş giysileri tercih ederiz. Yaşam alanlarında eşyaların döşemeleri, havlular, çarşaflar, perdeler, halılar, mobilyalar gibi pek çok nesnede doğal ya da yapay kumaş ürünlerinden söz edebiliriz.
İnsanlık her geçen gün doğal kaynaklara zarar vermeye devam ediyor, çılgınlığa dönüşmüş tüketim alışkanlıkları, doğru düzgün giyilmeden atılan kalitesiz kıyafetler, tekstil sektöründe maliyeti düşürmek için kullanılan GDO lu pamuktan
Tekstilde sürdürülebilir üretim dendiğinde sadece doğal elyaflardan üretilen sertifikalı iplerin kullanıldığı, çevreye olumsuz etkisi minimize olan ECOTEX, GOTS, EUROPEAN FLAX gibi sertifikalara sahip kumaşlardan üretim anlaşılmamalıdır.
Sürdürülebilir kumaş denildiğinde sadece kullanılan kumaşın elde edildiği hammaddeler yani ekolojik lifler akıllara gelsede aslında kumaş üretim süreci, işlenmesi, ipliğe dönüştürmede kullanılan materyaller, su kullanımı, açığa çıkan artıklar, mikroplastikler, sera gazı emisyonu, katı atıklar, atıkların dönüştürülmesi, işçi şartları gibi...
Türkiye’nin genel ihracatı, 2022 yılının Ocak-Haziran döneminde 2021 yılının aynı dönemine kıyasla %20 oranında artış göstererek 125,9 milyar dolara yükselmiştir. Aynı dönemde hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı %14,5 oranında artış ile 10,8 milyar dolar olmuştur.
Sürdürülebilirlik herkes için farklı bir anlam taşıyabilir, sürdürülebilir bir kumaştan bahsetmemiz için sürdürülebilir bir malzemeden üretilmesi ve doğa dostu bir üretim sürecinden geçmesi gerekir. Ayrıca sürdürülebilir kumaşlardan üretilen giysiler ömürlerinin sonunda atık haline geldiğinde doğaya zarar vermeden yok edilebilmelidir.
Uzun ömürlü ve sürdürülebilir bir gardırop oluşturmak istiyorsanız kaliteli giysiler almanız gerekir. Bunun için kumaşın kalitesini değerlendirebilmek, ayırt edici özellikleri konusunda bilgi sahibi olmanız lazım
Sürdürülebilir modayı teşvik etmenin en iyi yolu daha az ve daha kaliteli kıyafet almaktır. Uzun vadede, yalnızca bütçenize yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda kaynakları koruyarak, atıkları, kirliliği ve sera gazı emisyonlarını sınırlayarak çevreyi de koruyacaktır. Aldığımız giysilerin kalitesine daha fazla önem vermenin ve moda için sürdürülebilir bir gelecek hazırlamanın zamanı geldi.
Türkiye’nin geleneksel tarım ürünleri arasına sayılan keten son yıllarda neredeyse zirai hayattan bütünüyle silinme noktasına gelmişse de yerel yönetimlerin desteğiyle küçük çaplı da olsa yeni girişimler söz konusu olmuştur.
Pandemiyle birlikte sağlığa olan ilginin artması cilt dostu kumaşlara olan talep de artıyor. Tekstil ve hazır giyim sektöründe sürdürülebilirlik daha sık gündeme geliyor. Bazı global markalar 2030 a kadar tüm ürünlerini sürdürülebilir malzemelerden yapmak için çalışmalara başladığını tedarikçilerine duyurdu.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) küresel iklim değişikliği ve Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi sürdürülebilirlik çerçevesinde uluslararası ticarette yaşanan yeni sistemleri göz önünde bulundurarak bir sürdürülebilirlik vizyonu belirledi. Bu vizyonu kapsamında İSO, Türkiye’deki sanayi şirketlerinin küresel pazarda yüksek katma değer üretmelerine ve rekabetçi sürdürülebilirlik yetkinliklerini artırmalarına destek olmak amacıyla sektörler için yol haritası hazırlığını sürdürüyor.
Teknik tekstil, kaliteli görünüm veya dekoratif özelliklerinden ziyade esas olarak teknik ve performans özellikleri için üretilen bir tekstil malzemesi ve ürünü olarak tanımlanabilir.
Levent Cad. Sülün Sok. No: 34 1. Levent, Istanbul
Tel : +90 212 283 3860/ 9 Hat