TEKSTİL SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI-2021
Dünya nüfusunun artış hızı, yerleşim alanlarının genişlemesi buna mukabil tarım alanlarının azalması, sadece tekstil sektöründe değil tüm sektörlerde sürdürülebilirlik politikalarının geliştirilmesini zorunlu kılıyor. Geçtiğimiz günlerde Sustainability Talks İstanbul, Zorlu PSM'de hibrit olarak düzenlendi. Konferansın bu yıl öne çıkan konu başlıkları döngüsellik, sürdürülebilir hammaddeler, tedarik zinciri şeffaflığı ve izlenebilirliği, yenilenebilir enerji ve su oldu. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, küresel ticarette döngüsel ekonomi modelinin en başarılı limanının Türk tekstil sektörü olacağını belirtti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise "İhracatçılar sürdürülebilirlik kavramını en iyi bilen neferlerdir" dedi.
Ülkemiz tekstil sektörünün paydaşları, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) gibi kurumlar sürdürülebilirlik konusunda çeşitli araştırmalar, raporlar, toplantı ve seminerle tekstilde sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığını artırmak, üretim modernizasyonunu sağlamak, üreticilerin değişen taleplere uyum sağlaması için teknoloji modernizasyonu gibi alanlarda çalışmalar yapıyorlar. TİM Başkanı İsmail Gülle, haziran ayında, "dünyayı tüketmeden, dünya için üretmek" mottosu ile hazırladıkları TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı yol haritasını kamuoyu ile paylaştıklarını, şirketlerin kurumsal karbon ayak izini bilimsel yöntemlerle ölçmesini sağlayacak araç ve yöntemleri de TİM olarak sunacaklarını ifade etti. Döngüsel Ekonomi Eylem Planı ve Avrupa Yeşil Mutabakatı odağındaki AB fonlarından ihracatçılarımızın daha fazla yararlanmasını sağlayaca IPA Sürdürülebilir Endüstri dönüşümü kilit sektörlerinin desteklenmesi projemiz Avrupa Komisyonu’nun desteğini alan iki projeden biri oldu." Dedi.
Tekstil sektöründe sürdürülebilirlik için enerji verimliliği, sıfır atık prensibi, geri dönüşüm yaklaşımı ile küresel ticarette döngüsel ekonomi modelinin uygulanabilmesi başlıkları öne çıkıyor. Bunun için yıkama ve boyama suyu altyapısını ayırıp, yıkama suyunu geri kazandırılması, yıkama ve boyamada daha az su kullanan teknolojileri yaygınlaştırılması, üretimde mümkün olduğunca fosil yakıtların payını azaltılması geliyor.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından ‘Sürdürülebilir Yaşam Tarzı Yaratmak’ temasıyla düzenlenen Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışmasında birinci olan Birce Avcu, kumaşa alternatif giyilebilir biyoçözünür malzemeler üzerine çalıştığını dile getirdi. Avcu, “Pandemi, hızla gelişen teknoloji ve tüketim kültürünün etkileriyle günümüzün en büyük sorunlarından birisi doğa mahrumiyeti. Ev tekstili tasarımlarımı, giderek toprak ve su kaybı yaşadığımız bugünlerde en çevreci lif olarak kabul edilen kenevir lifleri ile buluşturdum. Bu koleksiyonla çevreye ve insana zararı en aza indiren, daha sorumlu bir şekilde tüketimi üstlendiğimiz tasarımlarla alternatif bir yaşam sunmayı hedefliyorum” dedi. Yarışmada üçüncü olan Pelin Aykar tasarımını şöyle anlattı: “Ağabeyimin termodinamik kitabındaki entropi konusu ilgimi çekti ve Entropy adlı temamı oluşturdum. Havlu koleksiyonu yaparak kenevir, organik pamuk karışımı bir iplik ve polyeasy ipliğini seçtim. Hedefim tekstilde her alanda sürdürülebilirliğin uygulanabileceğini vurgulamak.”
Tekstil sektöründe kullanılan hammaddelerin kaynağını takip etmek zor, bu yüzden markaların tedarik listelerinin şeffaflaştırılması sık sık gündeme geliyor, Filofibra organik liflerle ilgili kalite standartları ve üretim proseslerininin takip edilmesini sağlayan GOTS ve EUROPEAN FLAX gibi sertifikalara sahip ürünlerin, ipliklerin tedariğini ve servisini yapmaktadır. Ayrıntılı bilgi için ilgili makalaleri inceleyebilir ya da satış temsilcilerimizle iletişime geçebilirsiniz.
Kaynak:
Haberturk.com.tr, milliyet.com.tr
Levent Cad. Sülün Sok. No: 34 1. Levent, Istanbul
Tel : +90 212 283 3860/ 9 Hat